• Overzicht
  • Delen
  • Volledig scherm
  • Aanmelden
  • Zoeken in edities
  • Contact
  • Print
V-Mag - Q3 2016

V-Mag - Q3 2016

  • V-Mag - Q2 2016

    V-Mag - Q2 2016

  • V-Mag - Q1 2016

    V-Mag - Q1 2016

  • V-Mag - Q4 2015

    V-Mag - Q4 2015

  • V-Mag - Q3 2015

    V-Mag - Q3 2015

  • V-Mag - Q2 2015

    V-Mag - Q2 2015

  • V-Mag - Q1 2015

    V-Mag - Q1 2015

  • V-Mag - Q4 2014

    V-Mag - Q4 2014

  • V-Mag - Q3 2014

    V-Mag - Q3 2014

  • V-Mag - Q2 2014

    V-Mag - Q2 2014

  • V-Mag - Q1 2014

    V-Mag - Q1 2014

  • V-Mag - Q4 2013

    V-Mag - Q4 2013

  • V-Mag - Q3 2013

    V-Mag - Q3 2013

  • V-Mag - Q2 2013

    V-Mag - Q2 2013

  • V-Mag - Q1 2013

    V-Mag - Q1 2013

  • V-Mag - Q4 2012

    V-Mag - Q4 2012

  • V-Mag - Q3 2012 - 1e editie

    V-Mag - Q3 2012 - 1e editie

X

Ook smaak auteursrechtelijk beschermd?

 

Dat toch óók over smaak valt te twisten, is duidelijk geworden door een voorlopige gerechtelijke uitspraak.

De producent van de dipsaus ‘Heksenkaas’ stelt in een procedure dat de smaak van haar product auteursrechtelijk is beschermd. Het concurrerende product ‘Magic Cheese’ zou de smaak ongeoorloofd nabootsen en inbreuk maken op het auteursrecht.

 

Volgens de aanklager zijn de subjectieve, creatieve persoonlijke keuzes in de smaak van Heksenkaas te herkennen in Magic Cheese. De rechter is het daarmee eens.

 

Overigens betreft het hier een voorlopig oordeel van een Voorzieningenrechter, die de zaak slechts beperkt beoordeelt. Een bodemprocedure, waarin het geschil in volle omvang wordt behandeld, zal uiteindelijk een definitief oordeel moeten opleveren.

 

bron: dpve.nl

 

X

Strenge naleving downloadverbod in Duitsland

 

Sinds de invoering van het downloadverbod in Nederland zijn nog geen particulieren vervolgd. In Duitsland gebeurt dat wel. Hoge boetes ontmoedigen daar het illegaal binnenhalen van films en muziek.

 

De handhaving is bij onze oosterburen uitbesteed aan de markt. Advocatenbureaus stuurden al in 2009 de eerste boetes aan particulieren. Inmiddels zijn zo’n 70.000 boetes uitgedeeld. Volgens de Duitse consumentenbond hebben ruim 4 miljoen Duitsers wel eens geldstraffen opgelegd gekregen. En die zijn stevig van omvang. Voor het downloaden van een aflevering van een serie betaal je gemiddeld 500 euro en voor een complete film ruim 800 euro. De advocatenkantoren speuren in opdracht van de film- en muziekindustrie het internet af op zoek naar illegale file-sharing. Met behulp van IP-adressen stappen ze naar de rechter om de overige gegevens van de IP-adreshouder in handen te krijgen. De rechter geeft die gegevens ‘in bulk’ vrij. Dat geeft meteen het verschil aan met de situatie in Nederland, waar het veel lastiger is om de naam- en adresgegevens van een IP-adreshouder te verkrijgen. Voor elk individueel geval moet een zaak worden aangespannen en bewijs worden geleverd.

 

bron: NOS.nl

X

die een ‘billijke vergoeding’ voorschrijft. Het kabinet heeft de voorkeur om de heffingen geheel af te schaffen in combinatie met een verbod op downloaden uit illegale bron. Maar daarvoor blijkt in de Kamer onvoldoende steun, constateert Teeven, en nieuwe wetgeving laat ook op zich wachten. Dus zal het stelsel moeten worden ontdooid en zullen de heffingen omhoog gaan. "Teneinde te voldoen aan de richtlijn, moet worden gezorgd voor een stelsel dat niet de voorkeur heeft van het kabinet, namelijk een billijke compensatie voor de rechthebbenden voor schade die voortvloeit uit het maken van thuiskopieën."

 

Overleg SONT

Teeven schrijft dat de bal nu ligt bij overlegorgaan SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding. Dit orgaan moet onder leiding van voorzitter Marco Pastors opnieuw gaan onderhandelen over hoeveel heffing op welke dragers moet komen. De staatssecretaris ziet de bui al hangen en vreest dat de elektronicabranche, die waarschijnlijk nieuwe heffingen moet gaan ophoesten, zal weigeren om aan tafel te gaan zitten. Hij doet dan ook een dringend beroep op de vertegenwoordigers uit de elektronicabranche om deel te nemen aan de besprekingen die binnen de SONT plaatsvinden over een nieuw stelsel. Teeven: “De kans op een evenwichtige regeling die rekening houdt met de betrokken belangen is groter naarmate meer SONT partijen deelnemen aan dat overleg. Deelname aan het overleg is dus ook in het belang van de elektronicabranche." En als stok achter de deur meldt de staatssecretaris: "Ook zonder het advies van deze branche zal ik het advies van de SONT zeer serieus nemen." In de herfst verwacht Teeven met een algemene maatregel van bestuur (amvb) de uitbreiding van de thuiskopieheffing voor 2013 te regelen.

staatssecretaris: "Ook zonder het advies van deze branche zal ik het advies van de SONT zeer serieus nemen." In de herfst verwacht Teeven met een algemene maatregel van bestuur (amvb) de uitbreiding van de thuiskopieheffing voor 2013 te regelen.

 

Stichting Thuiskopie

Stichting De Thuiskopie is in 1991 door het Ministerie van Justitie aangewezen om te zorgen voor het innen van de Thuiskopieheffingen op blanco beeld- en geluidsdragers.

Iedereen mag volgens de Auteurswet een kopie van auteursrechtelijk beschermde werken maken voor eigen gebruik, mits de kopie door de gebruiker zelf is vervaardigd. Daar staat echter wel een vergoeding tegenover: de Thuiskopievergoeding. Deze komt ten goede aan componisten, tekstdichters, scenarioschrijvers, fotografen, uitvoerende kunstenaars, film- en platenproducenten, kortom: de rechthebbenden.

In principe moet de thuiskopievergoeding worden betaald door de fabrikanten en importeurs van blanco informatiedragers. Als verkopers van blanco dragers echter niet in staat zijn om aan te tonen dat de vergoedingen over de door hen aangeboden dragers zijn afgedragen, zijn zij zelf aansprakelijk voor de afdracht.

 

X

Zes miljard

Er zijn meer dan 250 auteursrechtenorganisaties in de Europese Unie die jaarlijks ongeveer 6 miljard euro inkomsten beheren. Het gebruik van rechten in de muzieksector maakt ongeveer 80% uit van de totale inkomsten die worden geïnd door auteursrechtenorganisaties. De Europese Commissie constateert dat sommige muziekrechtenorganisaties moeite hebben om zich aan te passen aan de eisen van het beheer van rechten voor online gebruik van muziekwerken, met name over de grenzen heen. Op grond van dit voorstel zouden de auteursrechtenorganisaties die bereid zijn tot multiterritoriale licentieverlening voor hun repertoire moeten voldoen aan de Europese normen. Hierdoor zou het voor dienstverleners gemakkelijker worden om de benodigde licenties voor muziek die in de hele EU online wordt verspreid, te verwerven en ervoor te zorgen dat inkomsten volgens de regels worden geïnd en eerlijk worden verdeeld onder componisten en tekstschrijvers.

 

Transparant werken

Michel Barnier, Commissaris voor Interne markt en diensten, zegt over het voorstel: "Wij hebben behoefte aan een Europese digitale ééngemaakte markt die functioneert voor kunstenaars, consumenten en onlinedienstverleners. Door efficiëntere auteursrechtenorganisaties zullen onlinedienstverleners gemakkelijker nieuwe diensten over de grenzen heen op de markt kunnen brengen iets dat zowel de Europese consument als de culturele diversiteit ten goede komt." Hij voegt hier nog aan toe: "Auteursrechtenorganisaties moeten ervoor zorgen dat kunstenaars sneller voor hun werk worden vergoed en zij moeten volledig transparant werken. Dit is van cruciaal belang om te zorgen dat men blijft investeren in creativiteit en vernieuwing, wat op zijn beurt zal leiden tot extra groei en verhoogde concurrentiekracht."

Illegale filmsites verdienden 200 miljoen dollar met advertenties

Websites waarop illegale films of tv-series worden aangeboden, hebben vorig jaar wereldwijd ruim 200 miljoen dollar aan advertentiegeld verdiend. Deze onthulling doen Digital Citizens Alliance en adviesbureau MediaLink LLC op basis van eigen schattingen. Het bedrag werd binnengehaald op 589 sites. Waarschijnlijk zijn de adverteerders niet op de hoogte van het feit dat hun advertenties op de illegale sites te zien waren omdat het verkeer werd omgeleid via fake sites. Inmiddels is ongeveer 40% van de betrokken websites gesloten.

 

bron: emerce.nl

Lees verder

Michel Barnier: EU Commissaris voor Interne markt en diensten.

“Illegaal downloaden gewoon diefstal”

“Laten we het beestje bij de naam noemen. Illegaal downloaden van andermans werk is gewoon diefstal. Alleen louche ondernemers worden er rijk van.”

Klare taal van schrijver/journalist Jaap de Wreede in een beschouwing onder de titel ‘Stop met lacherig doen over intellectuele diefstal’.

 

Hij ziet zijn bijdrage als een eerste aanzet tot een discussie die bewust scherp en pamflettistisch is geformuleerd. Volgens De Wreede heeft ‘de andere kant het debat namelijk al veel te lang gedomineerd’.

Hij beoogt het begin van een principiële discussie over het illegaal downloaden, ook en vooral binnen de journalistiek. “Is er eigenlijk wel een IT-journalist die kanttekeningen zet bij het ‘recht’ onbeperkt auteursrechtelijk materiaal van het internet te halen? Zou de angst om als een paladijn van BREIN te worden bestempeld, hier iets mee te maken hebben? Het is geen toeval dat de voorstanders van downloaden zich onaantastbaar wanen en niet terugdeinzen voor moddercampagnes tegen iemand als Tim Kuik.”

 

De volledige beschouwing is te lezen op: http://jaap-de-wreede.blogspot.nl/2015/04/stop-met-lacherig-doen-over.html

 

Lees verder

Lees verder

Lees verder

Strenge naleving downloadverbod in Duitsland

 

Sinds de invoering van het downloadverbod in Nederland zijn nog geen particulieren vervolgd. In Duitsland gebeurt dat wel.

Ook smaak auteursrechtelijk beschermd?

 

Dat toch óók over smaak valt te twisten, is duidelijk geworden door een voorlopige gerechtelijke uitspraak.

Branche Nieuws

  • MENU
  • 3 - 5
Overzicht edities

V-Mag - Q3 2016

V-Mag - Q2 2016

V-Mag - Q1 2016

V-Mag - Q4 2015

V-Mag - Q3 2015

V-Mag - Q2 2015

V-Mag - Q1 2015

V-Mag - Q4 2014

V-Mag - Q3 2014

V-Mag - Q2 2014

V-Mag - Q1 2014

V-Mag - Q4 2013

V-Mag - Q3 2013

V-Mag - Q2 2013

V-Mag - Q1 2013

V-Mag - Q4 2012

V-Mag - Q3 2012 - 1e editie